Btw-verhoging eenvoudig in al je administraties doorvoeren

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Btw-verhoging eenvoudig in al je administraties doorvoeren

Vanaf 2019 is het zover. Het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6 naar 9 procent. Door de belasting op bepaalde producten en diensten te verhogen en arbeid minder te belasten, probeert het kabinet werken meer te laten lonen. Voor welke producten en diensten moet je dan meer geld gaan betalen? Dit geldt onder andere voor boeken, geneesmiddelen, kunst en water. Maar ook de kapper, een campingbezoekje en baantjes trekken in het zwembad vallen onder dit btw-tarief. De volledige lijst staat op de website van de Belastingdienst.

 

Wat betekent de btw-verhoging voor ondernemers?

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij door deze btw-verhoging ook jouw prijzen moet aanpassen. In dat geval moet je ervoor zorgen dat je de tariefswijziging op de juiste manier toepast in je boekhouding. En dat het natuurlijk op je facturen is verwerkt. Maar je moet er toch niet aan denken dat je deze wijziging in (al) je administratie(s) moet wijzigen. In iMUIS Online is dit gelukkig niet het geval. Binnen een aantal muisklikken heb je de btw-verhoging in al je administraties doorgevoerd. Benieuwd hoe dit werkt? Ik leg het je graag uit.

 

Bij nieuwe regels horen natuurlijk ook uitzonderingen

Wat nou als je een dienst verricht vóór de btw-verhoging, maar die je pas factureert na de btw-verhoging? Of natuurlijk andersom. Als je een dienst verricht op 2 januari 2019, maar waarvoor je al een week ervoor, op 26 december 2018, de betaling ontvangt?

Het btw-tarief is van toepassing op het moment dat de dienst daadwerkelijk wordt verricht. Dit betekent dat als je de dienst verricht ná 1 januari 2019 altijd het verhoogde btw-tarief van 9 procent van toepassing is. Voer je de dienst uit in 2019, maar is de betaling in 2018 voldaan? Dan geldt hiervoor het 6%-tarief. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief.

 

Hoe voer je als ondernemer de btw-verhoging door in je administratie(s)?

In iMUIS Online is de btw-verhoging heel eenvoudig aan te passen in de btw-tabel. Ga hiervoor naar het menu Financieel-Grootboek-Tabellen-Btw. Klik op de betreffende btw-code en kies voor aanpassen. Het onderstaande scherm komt naar voren. We passen de velden “Nieuw percentage” en “Ingang nieuw %” aan. Vul bij het veld “Nieuw percentage” 9,00 in en bij het veld “Ingang nieuw %” vul je de datum 01-01-2019 in. Klik op opslaan en het klusje is geklaard.

Printscreen btw laag tarief

Hoe voer je als accountant de btw-verhoging door in al je administraties?

Werkt bovenstaande hetzelfde voor accountantskantoren? Ja! Maar als accountant heb je natuurlijk veel meer administraties. Gelukkig hoef je dit niet per administratie te wijzigen. Je kunt het nieuwe btw-percentage op centraal niveau wijzigen voor al je administraties.

MUIS Software heeft namelijk een tool ontwikkeld die onmisbaar is voor kantoren met meerdere administraties. Je maakt eenvoudig één of meerdere profieladministraties aan. Iedere nieuwe klantadministratie wordt aangemaakt op basis van het gekozen profiel. In iMUIS Online gebeurt dit via het menu Beheer-Administratie aanmaken. Het onderstaande scherm komt naar voren.

Op het moment dat er iets wijzigt in de btw-codes, kan dit doorgevoerd worden op één plek in het profiel. Dit gaat op dezelfde wijze als hiervoor beschreven bij ondernemers. Het grote voordeel van het werken met profieladministraties is dat alle klantenadministraties direct worden bijgewerkt met de aanpassingen. En zo zijn je klantadministraties automatisch bijgewerkt voor de btw-wijziging.

btw-verhoging

Wil je meer weten over de mogelijkheden in iMUIS Online? Bel me gerust op!

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

2 Comments

  1. Rutten Dreumel BV-Reply
    10 oktober 2018 at 18:40

    hoe gaat dit bij de “ouderwetse” niet online versie van iMuis?

  2. MUIS Software-Reply
    11 oktober 2018 at 10:07

    Goedendag, Dit kan op dezelfde manier aangepast worden als in iMUIS Online. Via de tabel Btw kunt u een “vanaf datum” aangeven met het nieuwe btw-percentage. Mochten er nog vragen zijn dan kunt u altijd even contact opnemen met onze support-afdeling. Mvg, MUIS Software

Leave A Comment