Verdien als ondernemer geld aan je accountant!

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Verdien als ondernemer geld aan je accountant!

accountants

Geld verdienen aan je accountant. Ik hoor je denken: ‘‘een accountant kost toch alleen maar geld?’’ En dat is waarschijnlijk hoe de meeste ondernemers over hun accountant denken. Logisch, want uiteindelijk moet je toch echt die factuur betalen. Maar er is ook een manier dat je daadwerkelijk geld kunt verdienen aan je accountant. Hoe? Door nóg meer uren in je accountant te investeren. Deze uren kosten jou als ondernemer in eerste instantie meer geld, maar kunnen je uiteindelijk veel geld opleveren. Nieuwsgierig hoe? Lees dan snel verder.

De accountant als kostenpost

Een veel gehoorde uitspraak is dat ondernemers moeten ondernemen en zo min mogelijk tijd moeten besteden aan administratieve taken. Als ondernemer wil je natuurlijk maar al te graag met liefde je vak uitoefenen en daarmee ook nog eens een goed belegde boterham verdienen. Maar je weet ook dat er noodzakelijke (meestal minder leuke) zaken bij het ondernemerschap komen kijken, zoals het voeren van je administratie. De Belastingdienst verlangt namelijk van jou dat je een deugdelijke administratie voert. Vanuit eigen ervaring, schat ik voor een banketbakkerij in dat de ondernemer ongeveer vijf uur per week kwijt is aan de administratie. Dat is vijf keer het uurtarief van deze ondernemer. Op zoek naar een boekhouder of accountant dus….

En een accountant? Die kost geld. Sommige ondernemers zien hun accountant alleen maar als een kostenpost. Ik hoor wel eens “zodra ik mijn accountant bel, gaat de meter lopen” of “ik bel mijn zwager wel, want hij is ook boekhouder en kost niets”. En wat dacht van de term ‘uurtje-factuurtje’ als de accountant over de vloer komt om de boekhouding bij te werken. Dit is natuurlijk een hele negatieve benadering. De mooie kant van de accountant blijft hierbij onderbelicht. Maar wat is dan die mooie kant van de accountant en hoe verdien je daadwerkelijk geld aan je accountant?

De accountant als sparringpartner

De vraag is dus wat jij samen met je accountant kunt doen om nog efficiënter het administratieve proces te laten verlopen en dus uiteindelijk geld te kunnen verdienen. Mijn simpele antwoord: investeer nog meer uren in je accountant! Door meer uren te investeren in je accountant, kun je het administratieve proces automatiseren en dus tijd winnen aan het voeren van je administratie. Vanaf nu gaan we deze accountant, jouw sparringpartner noemen.

Ga allereerst eens met je accountant, oftewel je sparringpartner, om tafel zitten en doorloop tot in detail je bedrijfsprocessen en de bijbehorende administratieprocessen:

• Hoe voer je nu je administratie?
• Hoe verstuur je facturen naar je klanten?
• Hoe zit het met je debiteurenbeheer?
• Hoe ontvang je de inkoopfacturen? Digitaal of op papier?
• Hoe verwerk je deze inkoopfacturen in je boekhouding?
• Hoe verwerk je de bankafschriften?
• Heb je een webshop of kassa?
• Hoe doe je de btw-aangifte?
• Wat is je voorraadpositie?
• En niet te vergeten: hoeveel tijd ben je kwijt aan bovenstaande werkzaamheden?


Samen met je sparringpartner, stel je een plan op om ieder onderdeel van de administratie zoveel mogelijk te automatiseren. Verstuur je verkoopfacturen nog niet elektronisch? Boek je inkoopfacturen en bankafschriften nog handmatig in? Is je webshop nog niet gekoppeld aan je boekhouding? Dit zijn enkele voorbeelden waar heel veel winst te behalen valt. De uren die je samen met je sparringpartner om tafel zit om het plan op te stellen, zullen je in eerste instantie meer geld kosten. Tegelijkertijd gaat je sparringpartner frequenter met je om tafel en wordt je administratie geautomatiseerd bijgewerkt.

Dit leidt ertoe dat je administratie niet meer maandelijks bij is, maar dagelijks. Denk bijvoorbeeld aan je openstaande posten, de bank, de facturen van je leverancier en – heel belangrijk – de liquiditeit van je onderneming. Doordat je administratie dagelijks bij is, kun je veel sneller werken, direct bijsturen en kansen aangrijpen. De banketbakker die voorheen vijf uur per week kwijt was aan alle administratie, is nu nog maar twee uur per week bezig met de administratie. Oftewel een besparing van drie uur per week. En daar zit de echte waarde van de besparing!

Je sparringpartner beschikt over alle informatie om je te begeleiden en monitort via geavanceerde dashboards inclusief proactieve signaleringen voor jou als ondernemer. Het is belangrijk dat je sparringpartner een sparringpartner is voor het leven, of in ieder geval een hele lange tijd. Zorg er daarom voor dat je een sparringpartner kiest die je niet alleen begeleidt in de automatisering van je administratieve proces, maar ook in alle fases van ondernemen. Denk hierbij onder andere aan fiscaal advies, personeel, vermogensopbouw, wijzigingen in de privésituatie, fusie en/of overname, enzovoort.

Zoek hier je sparringpartner

MUIS Software is van mening dat ondernemers en accountants zoveel mogelijk moeten samenwerken. Ben je op zoek naar een sparringpartner (accountant) bij jou in de buurt waar je mee kunt samenwerken?

Zoek een accountant

Wil je weten hoe je zo efficiënt mogelijk je administratie kunt bijhouden? Lees dan hier 5 onmisbare boekhoudtools voor de moderne ondernemer!

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

2 Comments

  1. 25 januari 2017 at 10:58

    Helemaal mee eens! Accountants worden altijd veel te negatief neergezet, terwijl ze je eigenlijk alleen maar helpen! Goed stuk, Richard
    Groet Steven

  2. 14 mei 2018 at 12:19

    Mooi artikel! Ik ben het met je eens.

Leave A Comment