Thuismuizen – de MUIS Thuis quiz

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp
Thuismuizen quiz

Thuismuizen #2 – de MUIS Thuis quiz

Onze collega Patrick heeft zich in dit coronatijdperk ontpopt tot ware quizmaster. Benieuwd waar hij zijn inspiratie vandaan haalt? Je leest het hier.

Elke werkdag begin ik met een welgemeend “Goedemorgen MUIS Thuis en MUIS Kantoor collega’s” in onze Teams groep “Algemeen”. Daaronder stel ik een vraag,  zodat alle MUIS collega’s die kunnen zien. Omdat het beter klinkt noem ik dat “De quiz van de dag”. Wie het antwoord denkt te weten kan een berichtje plaatsen. Aan het einde van de dag plaats ik het antwoord en roep ik de winnaar(s) van de dag uit. Simpel, toch? Alhoewel…

Mag ik je wat vragen?

Mag ik je wat vragen? Wist je dat een van de sterkste krachten uit het universum zich in je hoofd bevindt? En dat die kracht zich niet laat beheersen, hoeveel yoga, zen oefeningen of oosterse vechtsporten je ook doet? Waarom is Triviant zo’n leuk spel, dat mensen er zelfs extra dozen met kaartjes met vragen bijkopen? En kijken we met zijn allen niet graag naar Linda en Beau op TV, die hun kandidaten en wanden vol studenten met tientallen vragen bestoken? Geloof je me niet of weet je niet waar ik het over heb? Wat dacht je van de universele oerkracht “het antwoord bedenken op een vraag”?

Zullen we het eens proberen? Let goed op. Er volgt zo een vraag en daar mag je geen antwoord op geven in je hoofd. Maak je gedachten leeg, tel rustig tot tien, adem in, adem uit, concentratie, focus!

“Wat eet een konijn het liefst?”

Is het gelukt om geen antwoord te bedenken? Ik zal het eerlijk toegeven, dat lukt mij dus nooit. Fascinerend is het wel. Mensen kunnen zich gemiddeld genomen uitstekend beheersen op vlakken als eten, drinken, liefde, winkelen en op je telefoon kijken. Zelfs de droppot op het bureau van collega Ron kun je links laten liggen als het echt moet.

Maar vraag en antwoord? Nee, niet vraag en aanbod, mijn waarde specialisten in financiële en voorraad vastlegging. Vraag en antwoord! Een vraag hardop stellen of het juiste antwoord luidkeels en triomfantelijk uitroepen is met moeite nog in te slikken. Vraag en antwoord is onder je hersenpan echter niet te stoppen. Zelfs als je slaapt gaat het door. Hoeveel gemakkelijker lijken de onopgeloste vragen van de vorige dag als je uitgeslapen aan je eerste kop koffie of thee zit? “Eureka” werd in vroeger tijden meestal ‘s morgens gedeclameerd.

Werkdagelijkse quiz

Wat vraag je dan in zo’n werkdagelijkse quiz? Haal je dat uit een boek, of van internet? Hoe weet je of het niet te makkelijk of te moeilijk is? Zitten de collega’s er wel op te wachten, die willen toch het liefst zo snel en ongestoord mogelijk aan het werk? Kijk, dat zijn alweer vier vragen op een rij. Dat is dus het punt niet, een vraag stellen.

Een natuurkundig probleem voorleggen waar ze in Zwitserland met hun deeltjesversneller nog niet uit zijn, dat heeft geen zin, evenals het vragen naar ieders favoriete kleur. Ook filosofische vragen waarover de deskundigen het na 2000 jaar filosoferen nog niet eens zijn vallen af, net als de soms zo frustrerende kindervraag “Waarom?”. Het antwoord op de vraag moet wel te controleren zijn op een zekere mate van waarheid. De vragen die je jezelf stelt en de vragen die je tegenkomt gedurende de dag, dat is een beter uitgangspunt.

Vergeten weetjes zijn goede kandidaten voor een quizvraag. Was Napoleon echt zo klein? Zit er extra veel ijzer in spinazie? Vragen over dieren, over taal, over spreekwoorden en gezegden, over muziek, over bijna alles eigenlijk. Als er een duidelijk antwoord op te geven is heb je een geschikte quizvraag. En als ik het even niet meer weet kan ik altijd nog een foto posten waarop het totale aantal voorwerpen niet direct te tellen is. De aloude vraag “Wie raadt hoeveel knikkers er in de pot zitten mag ze allemaal hebben”, maar dan in een nieuw jasje. Er blijken meer DVD’s in een IKEA opbergdoos te passen dan menigeen voor mogelijk hield.

Soms overstijgen de antwoorden zelfs de quiz. Op de vraag “Welke beroemde film herken jij in deze foto?” kwam een verrassend antwoord. Het is een foto van een stapel schroefjes waar ik toch duidelijk Lord of the Rings in herkende, omdat er een koperen knelring tussen lag. En dan volgt luttele minuten na het posten van de vraag het antwoord “Wall-E” en zie ik dat robotje weer ontroerend ronddwalen in de puinhoop die er, in die film, van de aarde geworden is. Geweldige quizdag was dat.

Hoe start ik een quiz?

Wil je ook een quiz beginnen? Gewoon doen. Of er maar één antwoord volgt of tientallen, dat maakt niet uit. De inspanning wordt gewaardeerd en je weet uit het begin van dit verhaal dat erover nagedacht wordt, of de lezer dat nou wil of niet. Er zijn collega’s die nooit antwoorden, maar wel met veel plezier meelezen. En er zijn collega’s die bijna elke dag meedoen, of ze nu winnen of niet. En die ene drukke werkdag dat er geen antwoord werd gepost heb ik met veel plezier om 17:00 “Geen antwoord. Ik win.” bij de oplossing gezet. Verschillende collega’s schijnen de volgende dag eerder opgestaan te zijn om de nieuwe quiz zo snel mogelijk te beantwoorden. Verliezen van de quizmaster, dat nooit meer :-).

Mocht toch een keer je inspiratie opraken, dan heb ik hier een hele speciale vraag voor je, die je achter de hand kunt houden om de deelnemers aan je quiz een paar jaar zoet te houden. Maar kijk uit voor je eigen “bedenk een antwoord” oerkracht. Deze vraag is mij ruim 30 jaar geleden gesteld en schiet mij met enige regelmaat te binnen. Het is zo’n ultieme vraag waarop geen eenduidig antwoord bestaat, terwijl je er toch over na gaat denken. Lezen voor eigen risico:

Patrick Laan

“Kun je aan een blind geboren persoon uitleggen wat kleuren zijn?”

Patrick Laan

Nieuwsgierig naar nog meer thuismuizen belevenissen? Ik vertel je er de volgende keer meer over.

Mijn vorige blog gemist? Lees deze hier.

Lees hier welke maatregelen wij hebben genomen tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Leave A Comment