Thuismuizen – vroeger, toen en nu

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp
Thuismuizen vroeger nu toekomst

Thuismuizen #3 – vroeger, toen en nu

Onze collega Patrick praat je bij over zijn belevenissen tijdens het thuismuizen. 

We deden al aan thuiswinkelen, thuissporten en thuisstudie. Thuis kan tegenwoordig alles. En zie, thuiswerken is al bijna gewoon geworden. Mensen passen zich schijnbaar moeiteloos aan aan nieuwe omstandigheden. Maar toch schuilt hier een addertje onder het gras. Of zo’n hypermoderne sprinkler installatie, die volautomatisch zijn metalen kop boven het tot in de puntjes verzorgde gazon uitsteekt als jij, genietend van je eerste kop koffie en je ogen gefixeerd op het vogelhuisje, waar papa en mama koolmees af en aan vliegen, met blote voeten door de tuin schrijdt.

Oh, zeker, de techniek staat voor niets. Al je bestanden, apps en communicatie middelen staan tot je beschikking, net als op kantoor. Klanten bellen, mailen, chatten. Collega’s bellen, mailen, chatten. Alles loopt op rolletjes en toch mist er iets belangrijks. Maar wat dan? En terwijl je zit te wachten tot de volgende Teamviewer sessie tot stand komt kan het niet anders dat je gedachten soms even afdwalen…

Naar vroeger, want was het toen beter? Naar later, want wordt het dan beter? Of naar nu. Wat gebeurt er eigenlijk, nu?

Vroeger

Als ik een gouden tip uit grootmoeders tijd krijg ga ik die uitproberen. Daarbij ben ik tot een verbazingwekkende ontdekking gekomen. Sommige dingen van vroeger zijn inderdaad beter.  Een voorbeeld: de badkamer schoonmaken. Niemand wil het, iedereen moet het. Eigenlijk is het raar, dat een ruimte die gebruikt wordt om de hygiëne te bevorderen zelf zo smerig kan worden.

Citroen en zout

Maar goed, hoe pak je het aan? Naar de winkel en die nieuwe, dure fles BBS (Badkamer Brand Schoon) kopen? Nou, de marketing is vaak beter dan de werking van die zogenaamde wondermiddelen. Groene zeep en een borstel werkt ook, maar dat kost je je weekend en je rug. Via via vernam ik een BBS oplossing van vroeger. Met een citroen en een beetje zout. Citroen doormidden snijden, beetje zout erop, vuil geworden oppervlak inwrijven en daarna afspoelen en afdrogen. Uit naam van de wetenschap heb ik een raampje van de douchehoek een tijd lang ongemoeid gelaten. En zie: het werkt. Een win-win-win situatie: douchehoek brandschoon, de badkamer ruikt heerlijk fris en je portemonnee vaart er wel bij.

Later

Terug naar kantoor met zijn allen klinkt aantrekkelijk, maar er is een schaduwzijde die belicht moet worden. Té dicht op elkaar mag nog niet. Voor sommigen wellicht een verademing, maar in de praktijk zo lastig uit te voeren en vol te houden. Zie het voorbeeld in de vleesverwerkende industrie de afgelopen weken. Kijk, ik begrijp heel goed dat je in die branche lastig je werk mee naar huis kunt nemen. En dat de vleesverwerkende directie daar ook niet om staat te springen, nu het barbecue seizoen net weer geopend is.

Maar even alle gekheid op een satéstokje, als we terugkeren naar onze oude, vertrouwde werkplekken zal het anders gaan. Heel anders. Zoveel gewone zaken komen opeens onder een vergrootglas te liggen. De droppot van Ron. Koffie en thee halen voor een groepje collega’s. Een stand-up in een kleine ruimte. Een collega helpen met zijn of haar computer. Een niesbui krijgen, omdat je zo’n last van je hooikoorts hebt.

Aan de andere kant, we zien elkaar weer in het echt, we horen elkaar weer zonder apparaat ertussen, misschien is zelfs de stoelmassage weer mogelijk, desnoods met honkbalhandschoenen gemonteerd op anderhalve meter lange roeispanen.

Nu

Wij werken best wel lange dagen vergeleken met de kinderen. Dat merk je nu tien keer beter. “Moet jij niet aan je schoolwerk?”. “Nee, ik heb een thuis tussenuur”. En dan gaat de TV thuis (zachtjes) aan. Stel je voor, dat je je werk kan onderbreken om even een aflevering van je favoriete serie te kijken. Heb je ondertussen ook alle series die je leuk vind al afgekeken? En weet je ook niet meer wat nu te kiezen? Heb je ook het internet al uitgelezen? Wat doen ze nu raar in Amerika en Engeland, hè? Zouden ze aan de andere kant van de zee ons net zo bekritiseren? Of kom je, net als ik, om in de thuisklussen en thuishobby’s, waar je eerder nooit de tijd voor leek te kunnen vinden?

Pluis thuismuizen

Thuis kan tegenwoordig alles. Thuiswerken is hier thuis het tijdelijke nieuwe normaal en binnen de gegeven omstandigheden kan ik het nog wel een tijdje volhouden, hoor. Het gaat goed hier, heel goed, zolang ik maar

af en toe met een citroen op een satéstokje mijn badkamer mag poetsen. Ik zie nog steeds nieuwe dingen als ik S03E07 voor de 13e keer bekijk. En graag geef ik mijn goede vriendin Pluis het laatste woord, want met Pluis heb ik de laatste tijd zeer goede gesprekken: “Kijk, Patrick, we blijven huisdieren en we worden geen thuisdieren. Die extra letter, dat hoeft voor ons niet zo. En ik heb nog een vraag voor je. Want als eenvoudige huiskat snap ik niet alles wat ik de laatste tijd zie en hoor. Moeten hamsters écht vaker naar het toilet?”

Patrick Laan

Patrick Laan

 

 

 

 

Nieuwsgierig naar nog meer thuismuizen belevenissen? Ik vertel je er de volgende keer meer over.

Mijn vorige blogs gemist? Je kunt deze hier lezen.

Lees hier welke maatregelen wij hebben genomen tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Leave A Comment