Transitorische posten: wat zijn dit en hoe verwerk je ze?

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Transitorische posten: wat zijn dit en hoe verwerk je ze?

transitorische posten

Als ondernemer wil je altijd een up to date en kloppend beeld van je administratie beschikbaar hebben. Voor de accountant betekent dit onder meer dat alle mutaties en boekingen zo snel mogelijk in de administratie verwerkt moeten worden. Voor een realistisch beeld van de administratie zijn transitorische posten een belangrijk onderwerp.

Wat zijn transitorische posten?

Transitorische posten zijn opbrengsten en kosten die over meerdere periodes verdeeld dienen te worden. Dit betekent dat het moment waarop de kosten of opbrengsten ontstaan verschilt van het moment van betaling. Je kunt hierbij denken aan de factuur van de huur of van je telefoonabonnement.

Je verdeelt de kosten van de factuur over meerdere periodes om een kloppende administratie te krijgen. De betaling van de factuur gebeurt namelijk op één moment, maar dit bedrag heeft betrekking op meerdere tijdvakken. Denk bijvoorbeeld aan de factuur van een verzekering; je voldoet deze in een keer voor het hele jaar, maar de kosten worden verdeeld over de betreffende 12 maanden.

Naast opbrengsten en kosten kun je transitorische posten ook als stelpost gebruiken.

Hoe verwerk je transitorische posten?

Transitorische posten worden in iMUIS Online verwerkt met de module Transitorische Posten.

Als eerste heb je een dagboek- en een grootboekrekening voor de transitorische posten nodig. Vervolgens maak je een hoofdboeking aan welke daarna over meerdere periodes kan worden verdeeld. iMUIS Online stelt standaard het aantal perioden voor van het boekjaar in je administratie. Stel je gegevens naar wens in en sla de transitorische boeking op. Je kunt transitorische posten raadplegen via het menu transitorische boekingen.

Meer weten over transitorische posten in iMUIS Online? Raadpleeg onze kennisbank via onderstaande button.

Meer uitleg over transitorische posten
Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Leave A Comment