Wat betekent Prinsjesdag 2018 voor jou als ondernemer?

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Wat betekent Prinsjesdag 2018 voor jou als ondernemer?

Prinsjesdag 2018

Vorige week presenteerde het kabinet de plannen voor 2019. Het algemene beeld dat hieruit naar voren komt is dat het goed gaat met Nederland. Zo neemt de werkloosheid af en de koopkracht van de consument stijgt. Maar wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor de ondernemer? In dit blog zetten wij de punten waar je rekening mee moet houden op een rij.

Belangrijk om te weten is dat de ingangsdatum van deze (wets)wijzigingen nog niet definitief is. Of wetten en wijzigingen doorgaan, hangt af van de goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Afschaffing dividendbelasting

Per 1 januari 2020 wil het kabinet de dividendbelasting afschaffen. Dividend is de winstuitkering die jij als ondernemer betaalt aan je aandeelhouders. Straks hoef je hier geen belasting meer over af te dragen. Dit scheelt met name in de administratieve rompslomp die de regel veroorzaakt. Helaas heeft het voor jou als ondernemer geen directe invloed op je portemonnee.

Verlaging van de vennootschapsbelasting

Een aanpassing die je wel merkt in je portemonnee is de verlaging van de vennootschapsbelasting.

Het tarief voor de vennootschapsbelasting gaat in stappen omlaag van 2019 t/m 2021. In 2019 wordt eerste schijf, met belastbare winst tot €200.000,-, verlaagd naar 19% (was 20%). De tweede schijf, met belastbare winst vanaf €200.000,-, daalt naar 24,3% (was 25%). Vervolgens zet de daling door in 2020 naar 17,5% en 23,9%. In 2021 dalen beide naar 16% en 22,25%.

Wijzigingen inkomstenbelasting

Op dit moment werken wij in Nederland met een vierschijvenstelsel. Het kabinet wil toewerken naar een tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting. Met de inkomstenbelasting wordt de winst van je onderneming in box 1 belast.

Vanaf 2019 t/m 2021 worden de verschillende belastingschijven met kleine stapjes verlaagd om uiteindelijk op het zelfde niveau uit te komen. Het basistarief in schijf 1 wordt 37,05% en het toptarief 49,5%.  De grens tussen beide schijven ligt op €68.507,-. Vanaf 2021 wordt de ondernemersaftrek, zoals zelfstandigenaftrek en je betaalde hypotheekrente, alleen tegen het basistarief aftrekbaar.

Ook in box 2 van de inkomstenbelasting wil het kabinet de komende drie jaar wijzigingen doorvoeren. Deze hebben betrekking op de inkomsten die je uit een aanmerkelijk belang in een vennootschap haalt. Een aanmerkelijk belang is als je minimaal 5% van de aandelen in een vennootschap bezit. Het tarief op winst uit aandelen gaat van 25% naar 26,25% in 2020 en naar 26,90% in 2021.

Verhoging van het lage btw-tarief

Er is al eerder over geschreven door onze collega Richard van Lieshout, maar het plan van het kabinet om het lage btw-tarief te verhogen gaat nu echt gebeuren. Vanaf 1 januari 2019 wil het kabinet starten met de verhoging van 6% naar 9%.

Het is raadzaam om voor jouw onderneming alvast de nodige maatregelen te treffen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het btw-tarief in je administratieve software. Lees hier hoe je dit eenvoudig aanpast in je iMUIS Online administratie.

Belangrijk om te weten is dat producten of diensten die je in 2018 hebt uitgevoerd, maar pas betaald krijgt in 2019 nog mag rekenen met 6% btw. Maar producten of diensten waarvoor je in 2018 een offerte opmaakt en deze pas in 2019 gaat uitvoeren moeten al met 9% btw worden gerekend.

Voor jou als ondernemer zijn dit de belangrijkste punten om aandacht aan te besteden. Wil je een compleet overzicht van alle plannen van het kabinet voor 2019? Bekijk de lijst hier.

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Leave A Comment