Eindejaarstips: Leer van je fouten en vier je successen

Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp
Eindejaarstips MUIS Software

Eindejaarstips: Leer van je fouten en vier je successen

Hoe sluit je 2017 af?

Na alle oliebollen, glazen champagne en goede voornemens zou je bijna vergeten dat er op het gebied van de administratie ook nog het een en ander moet gebeuren. Ben jij goed voorbereid op 2018? Ben je op de hoogte van de nieuwe regels voor het nieuwe jaar? Ik zal je helpen bij het beantwoorden van deze vragen. 

Jaaraansluiting in je boekhouding

Het jaar is rond en dat betekent dat het oude jaar op het nieuwe jaar moet worden aangesloten. In iMUIS Online wordt de eindbalans van het voorgaande jaar door de jaaraansluiting automatisch de beginbalans van het nieuwe jaar. Uiteraard kun je nog correcties maken in het oude jaar en worden deze correcties meegenomen in de beginbalans van het nieuwe jaar. Daarnaast kun je een factuur die je in januari ontvangt, maar eigenlijk betrekking heeft op het voorgaande jaar, nog eenvoudig in januari boeken. Je kunt nog correcties maken totdat je de periode definitief afsluit.

Een ander onderdeel van de jaaraansluiting is je factuurnummering. Het is namelijk gebruikelijk om het nieuwe jaartal te verwerken in je factuurnummering. Ik leg je hier stap voor stap uit hoe jij eenvoudig je jaar aansluit in iMUIS Online.  

Werkkostenregeling

De werkkostenregeling (WKR). Het is al bijna drie jaar verplicht voor alle werkgevers – sinds 1 januari 2015 – maar het blijft een lastig onderwerp. Want welke vergoedingen en verstrekkingen zijn belast en welke onbelast? Wat doe je met personeelsfeestjes, cursussen of een kerstborrel? Fiscaal gezien is het aantrekkelijk om de kerstborrel op kantoor te organiseren in plaats van buiten de deur. Een kerstborrel buiten de deur gaat namelijk ten laste van je vrije ruimte, terwijl de borrel binnenshuis op nihil is gewaardeerd. Hierdoor blijft er meer vrije ruimte over voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen.

Het is een behoorlijke klus om deze vergoedingen en verstrekkingen allemaal op de juiste manier te administreren.
Lees in onze blog welke regels er zijn, welke kosten wel en niet belast zijn en hoe je dit het beste kunt administreren. 

Terugvragen van de btw op oninbare vorderingen

Kijk eens goed naar het aantal openstaande facturen in je administratie. Mocht het niet lukken om bepaalde vorderingen te innen bij je debiteur, dan kun je de afgedragen btw terugvragen bij de Belastingdienst. De vordering kan als oninbaar worden verklaard tot uiterlijk één jaar na het verstrijken van de betalingstermijn.

Naast het bekijken van de oninbare facturen, is het goed om te kijken naar je debiteurenbeheer in het algemeen. Zijn er veel facturen die niet op tijd betaald zijn in het afgelopen jaar? Zorg dan dat je hier actie op onderneemt in het aankomende jaar. Dit zorgt ervoor dat je geld (eerder) binnenkomt. Lees hier onze tips voor een efficiënter debiteurenbeheer


Hoe nu verder in 2018?

Leer van je fouten en vier je successen

Als ondernemer ben je natuurlijk 24/7 met je bedrijf bezig en dat is niet zo gek. Je wilt het beste uit jouw onderneming halen. Waarschijnlijk ben je tegen het einde van het jaar druk bezig om nog extra omzet voor het einde van het jaar binnen te halen. Neem vervolgens in januari wel even de tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar en de cijfers goed te bekijken. De tijd die je hier in steekt, zal zich dubbel en dwars terugverdienen als je hier serieus naar kijkt en dit weet te vertalen naar nieuwe doelstellingen voor het aankomende jaar. Laten jouw cijfers nog niet zo’n positief gevoel achter voor het nieuwe jaar? Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Hier kan je juist veel van leren. Namelijk hoe je het dit jaar beter gaat doen.

Het is niet efficiënt als je de cijfers zelf mondjesmaat bij elkaar moet sprokkelen om een goed beeld te krijgen van het afgelopen jaar. Dit kost je onnodig veel tijd. Maak daarom gebruik van een dashboard dat is gekoppeld aan je boekhouding. Hierin zie je in één oogopslag de meest relevante cijfers die op een grafische manier worden weergegeven. Een ander voordeel van het gebruik van een dashboard is dat je eenvoudig kan ‘’inzoomen’’ op de cijfers. Denk hierbij aan het inzoomen op je kosten van het afgelopen jaar. Hierdoor zie je snel waar de meeste kosten zijn gemaakt  en waar je zo nodig kunt besparen.

Durf stappen te zetten en ga automatiseren   

Hoe ga je ervoor zorgen dat 2018 een nog succesvoller jaar wordt dan 2017? Het belangrijkste voor jou als ondernemer is natuurlijk om te zien hoe je er financieel voor staat en wat je successen zijn. Maar hoe zorg je er nou voor dat je boekhouding altijd up-to-date is en zo min mogelijk administratieve werkzaamheden vereist? Hier wil ik je graag bij helpen. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden voor slimme automatisering die nog lang niet alle ondernemers benutten, maar die wel bijdragen aan het behalen van jouw succes. Lees ze hier

Btw-aangifte corrigeren? Vanaf 2018 alleen nog mogelijk via een digitale suppletieaangifte

Het kan natuurlijk gebeuren dat je de btw-aangifte verzonden hebt, maar nog een factuur tegen komt die je vergeten bent om mee te nemen in de aangifte. In dit geval klopt het btw-bedrag dat je moet betalen of terugkrijgen niet. Er is geen reden tot paniek, maar het is wel noodzakelijk om actie te ondernemen om een boete van de Belastingdienst te voorkomen. Bij een bedrag boven de €1000,- moet er een suppletieaangifte ingediend worden. Dit kan momenteel nog zowel schriftelijk als digitaal ingediend worden bij de Belastingdienst. Maar vanaf 2018 is het verplicht om de suppletieaangifte digitaal te versturen. Ook dit is geen reden tot paniek met iMUIS Online. Lees hier hoe dit werkt. 

General Data Protection Regulation (GDPR) – AVG

Waarschijnlijk heb je er al het een en ander over gelezen. De nieuwe wetgeving omtrent het gebruik van persoonsgegevens en de bescherming van privacy (GDPR). Vanaf mei 2018 gaat deze nieuwe wetgeving in, maar weet jij al wat dit voor jou inhoudt? Dit gaat het aankomende jaar een grote uitdaging worden in het digitale tijdperk van nu. Zorg er dus voor dat je je hier op tijd in verdiept en aan de nieuwe regels voldoet. 

Lage btw-tarief wijzigt per 2019

Vanaf 2019 is het zover. Het verlaagde btw-tarief wordt verhoogd van 6 naar 9 procent. Door de belasting op bepaalde producten en diensten te verhogen en arbeid minder te belasten, probeert het kabinet werken meer te laten lonen. Voor welke producten en diensten moet je dan meer geld gaan betalen? Dit geldt onder andere voor boeken, geneesmiddelen, kunst en water. Maar ook de kapper, een campingbezoekje en baantjes trekken in het zwembad vallen onder dit btw-tarief.

Bepaal aan de hand van de wijziging of jouw (consumenten)prijzen aangepast moeten worden. Als je ervoor kiest om je prijzen niet te verhogen, zal door de hogere btw-afdracht je winst dalen.

 

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog goed voorbereid op 2018. Heb je nog vragen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen óf ons gratis webinar over de jaaraansluiting volgen.

Volg het webinar
Deel dit bericht met anderen..
Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on whatsapp
Whatsapp

Leave A Comment